Είναι Κυριακή, 5 Μαίου, 9.45 το πρωί, και βυθισμένη στην πολυθρόνα μου, σκέφτομαι ότι σε λίγα λεπτά μια καινούργια ομάδα παιδιών θα περάσει το κατώφλι του γραφείου μου για να συμμετάσχει στο Βιωματικό Εργαστήρι, «Αναπτύσσοντας Κριτική και Δημιουργική Σκέψη». Αναρωτιέμαι τι θα βιώσω σήμερα με αυτή την μικρή ομάδα παιδιών – όλοι μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων.

Σε λίγο κτυπάει του κουδούνι και το ταξίδι της σκέψης μου σταματά. Τα παιδιά καταφθάνουν με τους γονείς τους με χαιρετούν ευγενικά με χειραψία!

Κοιταζόμαστε στα μάτια – κάποια είναι υπερβολικά ντροπαλά και έχουν γαντζωθεί στη μητέρα τους.   Τα διαβεβαιώνω ότι θα περάσουμε υπέροχα και ότι οι γονείς τους – όπως το ζήτησαν –  θα παραμείνουν στη διπλανή αίθουσα καθόλη τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Αφού τα παιδιά γνωρίστηκαν μεταξύ τους, κάνω μια πρώτη γενική ερώτηση: «Πείτε μου ποια ασχολία σάς αρέσει;»  Τα αγόρια αμέσως λένε, το ένα μετά το άλλο, «Το ποδόσφαιρο φυσικά!  Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο!!»  Οι προτιμήσεις των κοριτσιών όμως είναι διαφορετικές.  Η μια λέει ότι της αρέσει ο χορός και το τραγούδι ενώ οι μικρότερες λένε ότι λατρεύουν τη ζωγραφική, το τραγούδι και το παιχνίδι.   Τους ευχαριστώ για την αμεσότητα των απαντήσεων τους και τους δίνω περαιτέρω τροφή για σκέψη.

Τους ζητώ να σκεφθούν και να εξηγήσουν στην ομάδα γιατί τους αρέσουν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες.  Η συζήτηση που αναπτύχθηκε μεταξύ των παιδιών διεξάγεται με χαρούμενη διάθεση, με εύστοχες παρατηρήσεις και αλληλοσεβασμό.  

 

Τα παιδιά έχουν πλέον χαλαρώσει και απολαμβάνουν την κάθε στιγμή τους.  Μέσα από αυτή την συζήτηση έγινε φανερό, πόση ανάγκη έχουν τα παιδιά να μιλήσουν, να σκεφτούν, να εκφραστούν και να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη.  Σκέφτομαι ότι όλες αυτές οι ανάγκες θα ικανοποιηθούν πλήρως με τις δημιουργικές εργασίες που θα αρχίσουμε σε λίγο.

Η πρώτη εργασία είναι πάντα η αγαπημένη τους ζωγραφική αλλά αυτή τη φορά τους καθοδηγώ πρώτα να χαλαρώσουν και να οραματιστούν τί θα αποτυπώσουν σε λίγο στο χαρτί Με αυτό τον τρόπο συγκεντρώνονται καλύτερα στο αποτέλεσμα και απολαμβάνουν περισσότερο την εργασία.

Αναπαραγωγή Βίντεο

Στη συνέχεια, παίξαμε με τις λέξεις! Τα παιδιά είχαν ήδη μπει σε άλλο επίπεδο συγκέντρωσης και δημιουργικότητας και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Όχι μόνο δούλεψαν αρμονικά ως ομάδα, αλλά σεβάστηκαν την ιεραρχία και όλοι μαζί συνέθεσαν μία ολοκληρωμένη ιστορία άρτια δομημένη, με Αρχή -Μέση και Τέλος. Όπως θα δείτε και στο επόμενο video, με  πέντε μόνο λέξεις που τυχαία επέλεξαν τα παιδιά και μέσα από ομαδική συνεργασία δημιούργησαν μία η απίθανη ιστορία

Τα παιδιά που απασχολούνται σε Βιωματικά Εργαστήρια είναι –  αποδεδειγμένα – πιο υγιή ψυχικά, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες που τα βοηθούν να έχουν θετική ματιά στη ζωή και επιτυγχάνουν τους στόχους τους.

Η συμμετοχή των παιδιών σε προγράμματα Κοινωνικής και Συναισθηματικής αγωγής αποτελεί για εκείνα ένα υπέροχο εκπαιδευτικό αλλά παράλληλα διασκεδαστικό ταξίδι που ανοίγει τους ορίζοντες των παιδιών και τα οδηγεί σε δρόμους δημιουργικότητας και προσωπικής επιτυχίας. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν εφόδια που θωρακίζουν την προσωπικότητά τους και τα προετοιμάζουν για ένα επιτυχημένο μέλλον.