Καλωσορίζω όλες και όλους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε οποιανδήποτε από τις πιο κάτω Ομάδες Στήριξης

  • Εθισμός στις Απαγορευμένες Ουσίες, Αλκοόλ και Κάπνισμα
  • Διαταραχή Άγχους – Πανικού
  • Θλίψη, Πένθος και Απώλεια
  • Διατροφικές Διαταραχές (Νευρική Ανορεξία, Βουλιμία, Συναισθηματική Υπερφαγία)

να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής τους.  Παρακαλώ όπως σημειωθεί ότι η περίοδος εγγραφής για τις Φθινοπωρινές Ομάδες Στήριξης αρχίζει την 1ην Ιουνίου και τελειώνει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Eθισμός στις Aπαγορευμένες ουσίες, Αλκοόλ και Κάπνισμα

Oμάδα Στήριξης κατά των Απαγορευμένων Ουσιών, Αλκοόλ και Καπνίσματος

Οι Ομάδες  Στήριξης κατά του Εθισμού μπορούν σημαντικά να ωφελήσουν τόσο τα άτομα που βρίσκονται στην αποτοξίνωση όσο και τους ανθρώπους που επανέρχονται  στην καθημερινότητα τους μετά από θεραπεία. Οι Ομάδες Στήριξης βοηθούν τόσο τα άτομα που πρόσφατα έχουν ανάκαμψει όσο και εκείνα που βρίσκονται σε μακροπρόθεσμη αποκατάσταση, παρέχοντας την υποστήριξη και την καθοδήγηση που απαιτούνται για να διατηρηθεί η νηφαλιότητα τους.

Οι Ομάδες Στήριξης κατά των Απαγορευμένων Ουσιών, Αλκοόλ και Καπνίσματος επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση που βασίζεται στη θεραπεία κινητοποίησης και στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Έχουν σχεδιαστεί ειδικά για όλους αυτούς τους ανθρώπους  που βρίσκονται σε όλο το φάσμα των  σταδίων ανάρρωσης για να συναντιώνται με σκοπό να συζητούν  τις εμπειρίες τους, τις στρατηγικές αντιμετώπισης  καθώς και τις προσωπικές τους πηγές από όπου αντλούν ελπίδα. Η ενεργός συμμετοχή σε μια ομάδα στήριξης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες  των συμμετεχόντων να μείνουν καθαροί.  Πρέπει να σημειωθεί ότι η οικογένεια και οι φίλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν καθώς αναλαμβάνουν έναν πιο ενεργό ρόλο στον αγώνα των αγαπημένων τους.

Οι συναντήσεις μας προσφέρουν ένα ενθαρρυντικό, διαδραστικό και ασφαλές περιβάλλον όπου όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να συζητήσουν τις πραγματικές καταστάσεις ζωής που αντιμετωπίζουν σήμερα.

Τα οφέλη της συμμετοχής στις Ομάδες Στήριξης κατά των Απαγορευμένων Ουσιών, Αλκοόλ και Καπνίσματος περιλαμβάνουν:

  • Συναντήσεις με καινούργιους ανθρώπους που επιθυμούν να θέσουν τέρμα στον εθισμό τους και να έχουν μια υγιή ζωή
  • Εκμάθηση ικανοτήτων για τον έλεγχο των έντονων επιθυμιών τους
  • Λήψη στήριξης κατά τη διάρκεια δύσκολων συναισθηματικών περιόδων
  • Παρουσία ανθρώπων που τους κρατούν υπόλογους
  • Ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι
  • Γνωρίζουν ότι μπορούν να μοιραστούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες  τους

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ομάδες Στήριξης αποτελούν μόνο ένα μέρος της θεραπείας κατά του εθισμού. Ο συνδιασμός  της συμμετοχής σε ομάδες στήριξης  μαζί με ατομική θεραπεία και, αν χρειαστεί, με ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας.

Μόλις αρχίσουν το έργο τους οι Ομάδες Στήριξης κατά των Απαγορευμένων Ουσιών, Αλκοόλ και Καπνίσματος (Αγγλόφωνη και Ελληνόφωνη), θα παραμείνουν ανοιχτές για τις επόμενες δύο εβδομάδες για να δεχθούν περισσότερα μέλη, εάν δεν έχει επιτευχθεί ο μέγιστος αριθμός 12 κατά την αρχική εγγραφή.

Εθισμός

Ο όρος εθισμός προέρχεται από τη λατινική λέξη addicere, “καταδικάζω”.  Κάποιος που είναι εθισμένος σε μια απαγορευμένη ουσία, κατά κάποιο τρόπο καταδικάζεται σε περίοδο ακούσιας υποτέλειας, υποχρεούμενος να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της εξάρτησης του από τις  απαγορευμένες ουσίες.

Ο εθισμός είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από την καταναγκαστική εμπλοκή σε ερεθίσματα που ανταμείβουν παρά τις δυσμενείς συνέπειες. Παρόλο που υπάρχει ένας αριθμός εμπλεκομένων ψυχοκοινωνικών παραγόντων, μια βιολογική διαδικασία – η οποία προκαλείται από την επανειλημμένη έκθεση σε ένα εθιστικό ερέθισμα – είναι η βασική παθολογία η οποία στην πραγματικότητα άγει τόσο την ανάπτυξη όσο και τη διατήρηση ενός εθισμού.

Τα εθιστικά φάρμακα είναι εκείνα των οποίων οι ενισχυτικές επιδράσεις είναι τόσο δυνατές ώστε μερικοί άνθρωποι που εκτίθενται σε αυτά να μην  είναι σε θέση να παραμείνουν για πολύ καιρό χωρίς τη  λήψη τους. Η ζωή τους οργανώνεται γύρω από αυτά.  Αρχικά, τα εθιστικά φάρμακα προήλθαν από φυτά, τα οποία τα χρησιμοποιούσαν ως προστασία  ενάντια σε έντομα ή άλλα ζώα που διαφορετικά θα τα έτρωγαν, αλλά οι χημικοί έχουν συνθέσει  πολλά άλλα φάρμακα που έχουν ακόμη πιο ισχυρές επιδράσεις. Εάν ένα άτομο παίρνει τακτικά κάποια εθιστικά φάρμακα (κυρίως τα οπιούχα), οι επιδράσεις στα φάρμακα παρουσιάζουν ανεκτικότητα  και το άτομο πρέπει να λαμβάνει αυξανόμενες δόσεις για να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα. Εάν το άτομο στη συνέχεια σταματήσει να παίρνει το φάρμακο, θα παρουσιάσει το φαινόμενο της απόσυρσης,  σε αντίθεση με  τις κύριες επιδράσεις του φαρμάκου. Ωστόσο, το  φαινόμενο απόσυρσης δεν είναι η αιτία του εθισμού – η ενδεχόμενη κατάχρηση  ενός φαρμάκου σχετίζεται με την ικανότητά του να ενισχύει τη συμπεριφορά λήψης του.

Αλκοολισμός

Ο αλκοολισμός είναι ένας ευρύς όρος για προβλήματα με το αλκοόλ και, γενικά,  χρησιμοποιείται για να δηλώνει ψυχαναγκαστική και ανεξέλεγκτη κατανάλωση οινοπνεύματος, συνήθως εις βάρος της υγείας του ατόμου, των προσωπικών σχέσεων και της κοινωνικής κατάστασης του.

Ο αλκοολισμός είναι μια εθιστική ασθένεια και ο ιστορικός ορισμός της περιλαμβάνει τέσσερα συμπτώματα:

Έντονη ανάγκη ή καταναγκασμός  όσον αφορά στην κατανάλωση ποτού
Μειωμένο ελέγχο: το άτομο αδυνατεί να περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ  σε οποιαδήποτε δεδομένη περίσταση
Φυσική εξάρτηση:συμπτώματα απόσυρσης, όπως ναυτία, εφίδρωση, τρεμούλιασμα και άγχος, όταν η χρήση αλκοόλ διακόπτεται μετά από μια περίοδο βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ
Ανοχή:η ανάγκη αύξησης της ποσότητας του αλκοόλ, προκειμένου να γίνουν αισθητές οι επιδράσεις του

Μήπως είναι δυνατό συγκεκριμένες ομάδες ατόμων να έχουν προβλήματα;

Η κατάχρηση αλκοόλ και ο αλκοολισμός αντιβαίνουν το φύλο, τη φυλή και εθνικότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι, ανά την υφήλιο, υπάρχουν 140 εκατομμύρια άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό ή από το σύνδρομο της εξάρτησης στο αλκοόλ. Οι αριθμοί είναι πράγματι ανησυχητικοί σε πολλές χώρες.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις από μια μελέτη που ανατέθηκε από το Τμήμα Εργασίας και Συντάξεων (Hay and Bauld, 2010), υπάρχουν σχεδόν 2,3 εκατομμύρια πότες στη Μεγάλη Βρετανία. Επιπλέον, εκτιμάται ότι περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά επηρεάζονται από τη γονική  κατάχρηση ουσιών (Manning et al., 2009). Σχεδόν 14 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες – 1 στους 13 ενήλικες – κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή είναι αλκοολικοί. Τα προβλήματα με το οινόπνευμα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των νέων ενηλίκων ηλικίας 18-29 ετών και τα χαμηλότερα μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω. Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που αρχίζουν να πίνουν σε νεαρή ηλικία, 14 ετών ή νεότεροι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα αλκοόλ κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα δεν είναι απλά μια κακή συνήθεια – είναι ένας εθισμός που προκαλείται από τη νικοτίνη που περιέχεται στον καπνό. Όπως και με κάθε άλλο εθισμό, οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στα τσιγάρα έχουν μια ψυχαναγκαστική ανάγκη να καπνίζουν καθώς το σώμα τους απαιτεί τακτικές δόσεις νικοτίνης.

Το κάπνισμα οδηγεί συχνά σε αλλαγές στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα του ατόμου. Συγκεκριμένα, η νικοτίνη μεταβάλλει την ισορροπία δύο χημικών ουσιών που ονομάζονται ντοπαμίνη και νοραδρεναλίνη και οι οποίες  βρίσκονται στον εγκέφαλο. Όταν μεταβάλλονται τα επίπεδα των προαναφερομένων χημικών ουσιών,  η διάθεση και τα επίπεδα συγκέντρωσης του ατόμου αλλάζουν . Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί καπνιστές βρίσκουν αυτή την κατάσταση ευχάριστη καθώς οι αλλαγές συμβαίνουν γρήγορα, γιατί ενώ εισπνέουν  τη νικοτίνη, αυτή κυκλοφορεί αμέσως στον εγκέφαλο του καπνιστή όπου παράγει αισθήματα ευχαρίστησης και, ταυτόχρονα,  μειώνει το στρες και το άγχος. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για πραγματικές φυσικές διαφορές, καθώς ο εγκέφαλος του ατόμου εξαρτάται τώρα από τη νικοτίνη εφόσον έχει “επαναπρογραμματιστεί”.

Όταν ένας καπνιστής σταματά να καπνίζει για ένα χρονικό διάστημα, είναι σύνηθες για το άτομο να παρουσιάσει κάποια συμπτώματα στέρησης καθώς ο εγκέφαλος και το σώμα προσαρμόζονται  στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον νικοτίνη στο σύστημα του.  Κλινική έρευνα υποστηρίζει ότι η απόσυρση από το κάπνισμα και τη νικοτίνη είναι συχνά δυσάρεστη επειδή συνοδεύεται  από πολλά σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα τα οποία η πλειοψηφία των καπνιστών δεν μπορεί να χειριστεί.

Διάρκεια Κύκλου

Πρώτος Κύκλος: Γεννάρης – Μάρτης
Δεύτερος Κύκλος: Aπρίλης – Ιούνης
Τρίτος Κύκλος: Σεπτέμβρης – Δεκέμβρης

Περιόδοι Αιτήσεων

Πρώτος Κύκλος: 1 Nιόβρη -10 Δεκεμβρίου
Δεύτερος Κύκλος: 1 Φεβρουαρίου – 10 Μαρτίου
Τρίτος Κύκλος: 1 Iουνίου – 10 Σεπτεμβρίου